=

doneren en schenken

Help jij graag om de wereld een beetje beter te maken? Dat kan! Door te doneren aan een goed doel. Friesland kent talloze goede doelen.

Je kunt je geld maar één keer uitgeven en dus is het belangrijk om een goed doel te kiezen dat bij je past. Friese Goede Doelen Wijzer biedt daarom een overzicht van goede doelen in Friesland.

Via deze website maak je kennis met verschillende goede doelen. Op iedere goede doelen pagina staat vervolgens een link naar de website van de betreffende organisatie. Hier lees je meer over het donateursprogramma en het goede doel in het algemeen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goed doel te ondersteunen. Het goede doel maakt hier zelf een keuze in. Een aantal voorkomende mogelijkheden:

  • Word maandelijks donateur. Veel goede doelen hebben de mogelijkheid om de organisatie maandelijks te ondersteunen. Dit kan een door het goede doel vastgesteld bedrag zijn of je kiest zelf een bedrag. Vaak word je als donateur op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen binnen de organisatie. Zo weet je wat er met jouw donatie wordt gedaan en door het vaste bedrag per maand weet het goede doel op welke inkomsten ze kunnen rekenen.
  • Eenmalige gift: Je kunt er ook voor kiezen een eenmalige donatie te doen. Dit kan zijn omdat het goede doel met een specifieke missie of project bezig is. Of gewoon: omdat je op dit moment graag een goed doel wilt ondersteunen. Je zit niet vast aan maandelijkse kosten en kunt eventueel een volgende keer een ander doel uitkiezen.

Belastingvoordeel voor donateurs
Periodieke en eenmalige giften boven een bepaald bedrag kun je aftrekken wanneer je aangifte voor de inkomsten belasting doet. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Meer hier over vind je op de site van de Belastingdienst via deze link.

ANBI stichting
ANBI staat voor een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat de Stichting zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Een ANBI verklaring is een voorwaarde om met uw gift in aanmerking te komen voor belastingaftrek. Bovendien hoeft een ANBI stichting zelf ook geen schenkbelasting te betalen.

Culturele ANBI
Culturele instellingen kunnen in aanmerking komen voor een culturele ANBI. Wanneer je als donateur aan een culturele ANBI schenkt, dan kun je gebruik maken van extra belastingaftrek. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst via deze link.

 

Informatie op de Friese Goede Doelen Wijzer
De informatie op deze website is actueel op het moment van plaatsen en we proberen dit zo actueel mogelijk te houden. De informatie op de website van het goede doel is echter leidend. De Friese Goede Doelen Wijzer is niet aansprakelijk voor typ- en zetfouten en gewijzigde informatie betreffende het goede doel.
Check daarom altijd ook de ANBI status op de site van het goede doel zelf.